
Guma eliminuje fosforany
17 lutego 2009, 09:24Żucie gumy z wysoką zawartością składnika wiążącego fosforany może pomóc obniżyć stężenie tych związków u dializowanych pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia u nich chorób serca.
Wojskowy chip w cywilu
17 kwietnia 2009, 11:10Kalifornijska firma CPU Tech rozpoczęła sprzedaż procesora Acalis CPU872 na rynku cywilnym. Dotychczas tego typu układy były dostępne jedynie dla wojska. Tym, co odróżnia go od innych komercyjnie dostępnych kości, jest specjalny mechanizm umożliwiający zdalne zablokowanie układu, tzw. kill switch.

Człowiek z 5 nerkami
6 lipca 2009, 15:16Indyjski fotograf Jaswant Singh żyje z pięcioma nerkami. Przeszedł 3 przeszczepy – dwa od sióstr i jeden od 56-letniej matki.

Pestycydy toksyczne dla pszczół
12 września 2009, 08:06Neonikotynoidy, związki stosowane w niektórych krajach jako pestycydy, wykazują wysoką toksyczność dla układu nerwowego pszczół - wynika z przeglądowej publikacji stworzonej wspólnie przez brytyjskie organizacje Buglife oraz Soil Association. To pierwsze tak przekonujące i jednoznaczne dowody szkodliwości substancji z tej grupy.

Komórki niebezpieczne dla pieszych
26 listopada 2009, 11:27Kierowcy rozmawiający przez telefon komórkowy w czasie jazdy, stanowią zagrożenie dla innych. Najnowsze badania dowodzą, że piesi korzystający z telefonu na ulicy, stanowią zagrożenie dla samych siebie.

Zmarł genialny konstruktor Jacek Karpiński
22 lutego 2010, 12:39Wczoraj, 21 lutego, we Wrocławiu zmarł Jacek Karpiński, genialny konstruktor nazywany "polskim Billem Gatesem". Od założyciela Microsoftu różniło go jednak fakt, że urodził się w Polsce.

Pierwsze dziecko po terapii ksenonem
12 kwietnia 2010, 11:51Riley Joyce to pierwsze na świecie dziecko, któremu podano ksenon, by zapobiec trwałemu uszkodzeniu mózgu. Technikę opracowała prof. Marianne Thoresen z Uniwersytetu Bristolskiego. Wdrożono ją w tamtejszym Szpitalu św. Michała.

Dużo solą, bo więcej czują
17 czerwca 2010, 10:44Różnice genetyczne wpływają na to, ile soli lubimy dodać do przygotowywanych potraw i czy przypadną nam do gustu produkty z obniżoną zawartością białych kryształków. Amerykanie z College'u Nauk Rolniczych Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii ustalili, że niektórzy ludzie jedzą więcej soli z dwóch powodów. Po pierwsze ją lubią, a po drugie za jej pomocą blokują gorzki posmak pokarmów.

Ufając ludziom, lepiej wykryjemy kłamstwo
13 sierpnia 2010, 16:07Osoby ufające innym lepiej wykrywają kłamstwa niż ludzie stosujący zasadę ograniczonego zaufania.

Za tydzień premiera Windows Phone 7
4 października 2010, 10:57W poniedziałek, 11 października, Microsoft zorganizuje konferencje prasowe w Londynie i Nowym Jorku. Ich temat nie został ujawniony, jednak niemal pewnym jest, że będą one premierą systemu Windows Phone 7.